
Dostępne w naszej ofercie od listopada do lutego – sprawdź ofertę
Dostępne w naszej ofercie od listopada do lutego – sprawdź ofertę
Nie wiadomo do końca, skąd mandarynka wzięła swoją nazwę. Większość z nas pewnie byłaby skłonna uznać, że słowo pochodzi od mandarynów, chińskich urzędników, których historia liczy sobie ponad 1000 lat. To jedna z teorii. Druga głosi, że mandarynka zawdzięcza nazwę wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim, kiedyś zwanej Mandarą.
Kilka mandarynek wystarczy, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Co więcej, witamina C jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli substancją, która walczy z nadmiarem rakotwórczych wolnych rodników.
Mandarynki mają bardzo dużo witaminy A – jedynym cytrusem, który posiada jej więcej, jest grejpfrut. Witamina A przeciwdziała powstawaniu schorzeń oczu, wpływa korzystnie na kondycję skóry, kości i zębów. Mandarynki mają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i wapń.