
Dostępne w naszej ofercie od października do czerwca – sprawdź ofertę
Dostępne w naszej ofercie od października do czerwca – sprawdź ofertę
Smak dojrzałych jabłek jabłoni domowej jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu. Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku.
Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A i Retinol, E i tokoferol, D, K, β-Karoten, likopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (4 mg w 100 g jabłek), a także pektynę (1÷1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników, z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy.
Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. Jak wiele innych owoców, spożywane na surowo jabłka mają niską wartość na indeksie glikemicznym (fruktoza i inne cukry uwalniają się powoli z błonnika, przez co zawartość cukru we krwi rośnie wolno, bez nagłych odchyleń) zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię. Nie dotyczy to soku jabłkowego – po oddzieleniu błonnika wartość indeksu glikemicznego ulega sporemu podwyższeniu.
Odmiany oferowanych jabłek:
Jonagored – owoce są soczyste, kruche, bardzo delikatne i słodko kwaskowate w smaku
Golden Delicious – charakteryzują się winno słodkim smakiem i przyjemnym aromatem
Fuji – zawierają 9 – 11% cukru, mają gęsty miąższ, który jest słodszy i bardziej chrupki od innych jabłek
Red Chief – owoce słodkie, chrupiące i niezwykle aromatyczne.
Idared – owoce charakteryzują się soczystością, lekko kwaskowatym i przeciętnym smakiem.
Najdared – miąższ biały, twardy, ścisły, soczysty
Red Jonaprince – miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny
Royal Gala – ta odmiana charakteryzuje się różową zarumienioną skórką, kolor zmienia się z żółtego na pomarańczowy, często z głębokimi pomarańczowymi paskami. Gala to okrągłe słodkie jabłko biały miąsz jest gęsty, słodki, aromatyczny i soczysty.