
Dostępne w naszej ofercie od września do maja – sprawdź ofertę
Dostępne w naszej ofercie od września do maja – sprawdź ofertę
Cebula jest znana i lubiana od tysięcy lat. Prawdopodobnie uprawiano ją już 5000 lat przed naszą erą – już wtedy znano dobrze właściwości lecznicze i wartości odżywcze cebuli. Dziś cebula rośnie we wszystkich krajach i święci tryumfy w wielu kuchniach. Czasem przedstawia się ją jako symbol prostactwa i braku obycia – niesłusznie, bo to warzywo smaczne i cenne.
Cebula zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Siarczki, czyli olejki eteryczne cebuli, nadają jej charakterystyczny zapach. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.